Många känner till den amerikanske simmaren Michael Phelps som slagit flera världsrekord i simning och tagit oerhört många medaljer. Det många dock inte känner till är hur han efter sitt avslut i Olympiska Spelen 2012 i London började få ett intresse för poker. Phelps sågs ofta i London och Las Vegas där han spelade poker med höga insatser. Han har även deltagit i ett flertals kända poker-turneringar med positiva resultat. Hans deltagande i World Series of Poker var speciellt lustigt då han egentligen var där för att kika på spelarna men blev övertalad att delta genom ren spontanitet.

Det har gått så långt att när han kom tillbaka till tävlingssimning för en sista gång och deltog i OS 2016 i Rio de Janeiro så sågs han spela en variant av poker på sin telefon. Det verkade dock inte störa Phelps särskilt mycket då han slutade med ytterligare fem guldmedaljer i sin samling efteråt. Huruvida han spelade poker i mobilen på Betsson och om han kunde göra ett uttag på Betsson efter eventuell vinst förtäljer dock inte historian . Men gillar man snabba ryck som Phelps antagligen gör så hade det kanske inte varit så konstigt. 

Bedrifter

Den 30:e juni 1985 föddes en pojke i Baltimore, Maryland som senare skulle bli en av de största simstjärnorna som USA någonsin haft. Michael Fred Phelps den andre är namnet på den mest framgångsrika simmaren genom tiderna. De åtta guldmedaljerna som han vann under 2008 i OS i Peking har gjort honom till en av de få som tangerat rekordet på flest vunna medaljer under ett olympiskt spel. Den som först satte detta rekord var Aleksandr Dityatin 1980 i Moskva och ingen annan har lyckats åstadkomma samma sak. Tekniskt sett har Phelps lyckats med denna bedrift ytterligare en gång under 2004 i OS i Aten, där vann han dock ”bara” 6 guldmedaljer.

Hans framgångar i varje olympisk spel som han deltagit har gjort att han fått titeln ”World Swimmer of the Year” i 6 år. Phelps har nu samlat på sig totalt 28 OS-medaljer varav 23 är guld.

Simteknik

En av de största skillnaderna som Phelps hade från de andra simmarna var sättet som han simmade under vatten. När han satte världsrekordet på 200 m frisim vid VM i Melbourne 2007 befann sig Phelps efter startsignalen 13 meter under ytan medan andra tävlande redan hade kommit över upp från vattnet före 10 meter. Detta syntes ännu tydligare vid vändningarna där Phelps kom först över ytan efter 11 meter medan de andra kom upp innan 6 meter.

Även Phelps användning av delfintekniken med sammansatta benslag skiljer sig åt mot de flesta andra simmare då hans benrörelser redan börjar vid bröstkorgen, till skillnad från de andra som börjar vid höften.

För mer läsning om kända simmare klicka här.