Idrottstaden Halmstad

Halmstad har sett många kända idrottare i form av bordtennisspelaren Jörgen Persson, fotbollsspelaren Fredrik Ljungberg och Magnus Anderson i handboll för att nämna några få.

Fastän staden är känd för idrotten och att invånarna är generellt mer intresserade av elitföreningar är det inte särskilt många namn som kommer upp för just simning. Det är lite synd med tanke på att Halmstad har så mycket att erbjuda när gäller badverksamhet och vattenattraktioner, det är lite synd att man inte kan associera någon elit-simmare med denna stad.

Gunnar Larsson

Carl Gunnar Larsson är en svensk före detta simmare på elitnivån. Under hans tid lyckades han ta två guld vid Olympiska Sommarspelen i München 1972 i 200 meter och 400 meter medley. Året därefter lyckades han även ta guld vid världsmästerskapen i Belgrad på 200 meter medley och lyckades under sin karriär sätta tre världsrekord. Särskilt guldet på 400 meter medley vid München var en hisnande historia där segern avgjordes på två tusendelar, något som avskaffades efter just denna turnering inom internationell tävlingssimning.

Hans debut började 1966 när han var 14 år i Helsingborg i sim-SM. Han nådde en blygsam sjätteplats på 200 meter ryggsim, samma år tävlade han även i frisim på distansen 1 500 m på långbane-SM i Stockholm och hamnade precis utanför pallarna på en fjärdeplats.

Gunnar Larssons prestationer och potential märktes redan då och hösten samma år blev han uttagen till svenska landslaget i en ungdomslandskamp mot DDR i Magdeburg där han fick sin första seger på 400 meter frisim.

Efter det blev det bara bättre och bättre, med medaljer som plockades allt eftersom. Han vann 2 silvermedaljer och ett brons i SM året 1967 och året därefter deltog han i sitt första sommar-OS. 1970 vann han tre guld och ett silver vid Europamästerskapet och satte även två världsrekord. Dessa framgångar gjorde att han tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj. Allting kulminerades med OS-året 1972 med nagelbitaren mot Tim McKee där Gunnar Larsson vann med de legendariska två tusendelarna.

Larsson avslutade sin karriär efter mästerskapet 1973 och fortsatte aktivt som expertkommentator i 30 år.

Agnes Kramer

En simmare som är värd att nämna är Agnes Kramer som vann guld i lagkapp under Nordiska Mästerskapen i Norge 2015 där hon satte personligt rekord i alla individuella distanser som hon ställde upp på, sjutton år gammal. Just guldmedaljen kom i samband med lagkappen över 4 x 100 meter frisim. Agnes simmade andrasträckan och hjälpte Sverige att få en överlägsen ledning på över 24 sekunder före tvåan Norge.Agnes Kramer är en van rekordsimmare, under European Paralympic Youth Games i Kroatien i juli samma år slog hon det svenska rekordet på både 50 och 100 meter ryggsim och lyckades ta hem fyra medaljer, två silver och två brons.

Agnes är medlem i Svenska Parasportsförbundets utvecklingsteam i simning och har nedsatt rörlighet i en arm och ett ben. Att uppmärksamma idrottare med nedsatt rörlighet på ett positivt sätt är ett starkt medel för att motivera unga med liknande hinder att testa på sporter. Sport handlar inte bara om att träna för att nå sin fysiska topp utan också för att må bra och framför allt för att det är en rolig hobby.

Klicka här för att lära dig om de olika grenar i simning.